Temperatura scăzută din timpul iernii influențează aspectul finisajului și proprietățile materialelor de finisare. Chiar dacă temperatura din atelier sau din fabrică este în limite normale (18-20 grd.C), depozitarea și transportul materialelor poate duce la modificarea proprietăților acestora și uneori, chiar la deteriorarea lor ireversibilă. Produsele transportate și depozitate la temperaturi mai scăzute decât cele din zona de lucru au nevoie de un timp pentru aclimatizare înainte de a fi folosite. Iar dacă au fost depozitate sub temperatura recomandată și s-au deteriorat, nu mai trebuie folosite.
Produsele hidrodiluabile se deteriorează iremediabil la îngheț. Cum trebuie depozitate și transportate produsele hidrodiluabile.
Produsele hidrodiluabile au ca solvent apa care îngheață la temperaturi mai mici sau egale cu 0 grd.C și afectează iremediabil materialul de finisare. După ce au înghețat, chiar dacă s-au dezghețat și au ajuns la temperatura din atelier, lacurile sau vopselele hidrodiluabile nu mai pot fi folosite. Pentru siguranță, depozitarea și transportul lor se face la temperaturi mai mari de 5 grd.C.
Majoritatea lacurilor/vopselelor hidrodiluabile nu arată vreo schimbare în aspect după ce s-au dezghețat, iar acest lucru poate fi o problemă dacă nu știm că au fost înghețate. Aspectul lor este identic în bidon și nimic nu ne oprește să le folosim. Dar dacă vor fi aplicate, după uscare pelicula va prezenta anumite defecte. Cel mai întâlnit este cel al peliculei ”sparte”. Suprafața finisată arată ca o peliculă de sticlă pe care au căzut din loc în loc bile și au provocat spargerea ei și apariția unor steluțe la impact. În acest caz lacul sau vopseaua trebuie îndepărtate prin șlefuire și suprafața refinisată.
Temperatura lemnului, temperatura mediului de lucru și temperatura produselor de finisare trebuie să aibă valori apropiate
Pentru a obține o finisare cu un aspect frumos, temperatura suportului (lemn, PAL furniruit, MDF), al materialelor de finisare și al mediului de lucru trebuie să fie apropiate și nu mai mică de 15 grd.C. O diferență mai mare de temperatură sau lucratul la temperaturi scăzute pot duce la lipsa de aderență între pelicula de lac și lemnul finisat. Intervalul optim de temperatură în care se obțin finisări de calitate este de 18-20 grd.C. Dacă spațiile unde sunt depozitate piesele de mobilier și materialele de finisare au temperaturi mai mici decât cele din zona de finisare, acestea trebuie aduse în spațiul de lucru și lăsate o perioadă până când ajung la o temperatură similară.
Influența temperaturilor scăzute asupra produselor pe bază de solvent
Materialele de finisare pe bază de solvent au vâscozitate mai mare când temperatura este scăzută. Pentru a ajunge la vâscozitatea de lucru recomandată va fi nevoie de o cantitate mai mare de diluant. Ca urmare, cantitatea de rășină va fi mai mică și va fi nevoie de un număr mai mare de straturi pentru o acoperire de calitate. De asemenea, trebuie avut în vedere că această cantitate suplimentară de diluant va crește emisia de compuși organici volatili (COV) și va afecta calitatea mediului de lucru.
Uscarea peliculei de lac/vopsea la temperaturi scăzute
Și uscarea peliculei de lac este influențată de temperatura scăzută. Dacă în spațiile de uscare nu se atinge temperatura recomandată, timpul de uscare se va prelungi. Dacă nu este respectat, există riscul ca pelicula să nu fie uscată în profunzime și să apară amprente la manipulare sau urme lăsate de ambalaj.
Nu trebuie grăbită uscarea folosind aeroterme sau alte surse care trimit curenți de aer cald direct pe piesa finisată. Forțând uscarea, pelicula poate crăpa, poate apărea “coaja de portocală”, vălurirea peliculei, bule la suprafață sau prinse în peliculă. Uscarea poate fi grăbită doar cu ajutorul tunelurilor de uscare, special construite pentru astfel de operații sau folosind diluanți care se evaporă mai repede (diluanți rapizi).
Pentru ca iarna să nu strice aspectul peliculelor de lac sau vopsea asigurați-vă că materialele de finisare sunt transportate și depozitate la temperaturi mai mari de 5 grd.C, temperatura în zona de lucru este mai mare de 15 grd.C., iar temperaturile suportului, a materialelor de finisare și a mediului de lucru sunt similare.
One Response